Начало  |   За нас  |   Контакти    
 
Начало ► Съвети Най-използваните материали в производството на мебели

Най-използваните материали в производството на мебели

Едни от най-разпространените и прилагани материали в мебелното производство са ПДЧ, MDF и масивната дървесина. Всеки един от тези материали има своите предимства и недостатъци, а неправилната им обработка и приложение в изработката на дадена мебел може да доведе до получаването на некачествен продукт.

Съкращението ПДЧ идва от „плоча от дървесни частици”. Производството на ПДЧ започва през 40-те години на ХХ век в Германия, където в дървообработващите заводи са произведени първите ПДЧ от отпадъчни материали. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. Плочите от дървесни частици биват три вида – стандартни, водоустойчиви и огнеустойчиви. За мебелното производство се използват стандартните, на които двустранно се полага покритие. Това покритие може да бъде както дървесен фурнир, така и меламинова повърхност. Цветовете и текстурите са разнообразни. Този вид плочи се използват преди всичко при направата на корпусни мебели, но и в различни интериорни решения. Не са подходящи за финна обработка.

MDF (medium density fiberboard) или плоча от дървесни влакна със средна плътност. Технологията за производство на МДФ е развита в САЩ към края на 60-те години.Тези финни дървесни влакна биват слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества.

 

Тази финна консистенция позволява плоскостта да е изключително гладка. Материалът не е ронлив и е много подходящ за изработката както на малки елементи, така и на декоративни такива. MDF плочите биват фурнировани, ламинирани и често боядисвани. Позволяват формоване, фрезоване и всякаква обработка за постигане на интериотното решение. Съществуването му като продукт се налага, за да има материал, при който отсъстват характерните недостатъци на масивната дървесина и ПДЧ.

Масивна дървесина – традиционният материал за изработка на мебели. Внася уют и топлина в дома. Тъй като е естествен материал, е скъпа, а и наличието на дефекти в структурата на дървото от което е добита, прави обработката и в някои случаи по-трудна, и съответно разходът за изработката на едно изделие се увеличава. Но въпреки всичко е незаменима мебелна суровина.

Доверете се на производител, който най-вярно ще разбере желанията ви. Ще има решение на изискванията ви. И ще ви предложи най-доброто съчетание на материали и цветове, като се съобрази с индивидуалността ви!

 

Новини и събития

Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност Ново през 2022 Европейска и държавна финансова подкрепа 2023 Европейска и държавна финансова подкрепа 2021 Европейска и държавна финансова подкрепа 2020 Лазерно рязане За детската градина Спечелиха детскo обзавеждане DIBO Иновация на пазара – прилежащо легло ДИБО – член на Асоциацията на търговците на стоки за детето в България Мебели по индивидуален проект » архив новини

DIBO в социалните мрежи


Начало | Поръчай сега | Новини | Съвети | Продукти | Промоции | Начало |  За нас |  Сертификати |  Контакти
Copyright © 2013-2024 Мебели DIBO. All Rights Reserved